КРЕИРАЊЕ НАЦИОНАЛНИХ ИНДИКАТОРА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА
18.08.2015

КРЕИРАЊЕ НАЦИОНАЛНИХ ИНДИКАТОРА ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА

Србија ће на седници Генералне скупштине Уједињених нација (УН) у септембру 2015. године, у Њујорку потписати документ, којим ће се обавезати у наредних 15.година на испуњење циљева из области одрживог развоја, међу којима је најважнији искорењивање сиромаштва. Србија ће тиме преузети обавезе испуњења Глобалних циљева одрживог развоја. Овим поводом, у препуној сали Скупштине Града Ниша, одржан је округли сто на тему “Циљеви одрживог развоја у Србији” који је уз подршку Градске Општине Палилула Ниш и Савета за младе Скупштине Града Ниша, организовао ГИЗ Србија - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, Регионални програм – Социјална заштита и превенција трговине људима у Србији (SPPHT) у сарадњи са Асоцијацијом за сексуално и репродуктивно здравље Србије - СРХ Србија и Канцеларије поверенице за заштиту равноправности.

Учеснике скупа је поздравио Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула који је истакао да и поред бројних разлика у погледима, не може се оспорити напредак локалних заједница на пољу одрживог развоја. „Постојање саме свести о овој проблематици довољно је добар почетак рада у правцу одрживог развоја- истакао је председник Џунић. Неке локалне заједнице су већ почеле са израдом или су завршиле сопствене стратегије. Поједине заједнице оформиле су мреже чији је циљ да помогне заједницама на путу ка одрживом развоју, подстакне и информише ширу јавност о овом питању и размењује искуства на националном и међународном нивоу. Ми смо у општини Палилула, уз помоћ пројекта Програм за подршку општинама ИПА 2007 - Добра локална управа, планирање и обављање услуга у Србији, који је финансирале Европска унија а спровео конзорцијум на челу са ГИЗ ИС (интернационални сервис) добили развојни документ, Акциони план градске општине Палилула Ниш за 2012–2016.

Нови Циљеви одрживог развоја (ЦОР) су група циљева универзалног карактера који су од значаја за све земље и обухватају 17.циљева и 169.индикатора. У протеклој расправи у Србији, која је обухватила организације цивилног друштва, Владу - локалне самоуправе, привредни сектор, у креирању националних индикатора, истакнути су следећи циљеви: економски раст и запосленост, репродуктивно здравље, људска права, родна равноправност и оснаживање жена, формирање вредности код младих. На округлом столу у Нишу “Циљеви одрживог развоја у Србији” о томе су говориле Драгана Стојановић, Извршна директорка СРХ Србија и   Станислава Видовић, ГИЗ Србија - Регионални програм – Социјална заштита и превенција трговине људима у Србији (СППХТ). Александра Сремчев Сарадница за јавно заговарање СРХ Србија, указала је на Репродуктивно здравље и родну равноправност као Циљеве одрживог развоја у Србији. Виша саветница из Канцеларије поверенице за заштиту равноправности Емила Спасојевић подсетила је да је дискриминација у нашем друштву широко распрострањена а Адриана Анастасов, Народна посланица и председница Савета за младе Скупштине града Ниша о “Савету за младе и Циљевима одрживог развоја“. (Д.Видојковић, ЕКОполис)

НТВ - Одржан округли сто о одрживом развоју